مدیرکل کانون پرورش فکری خوزستان
نقش والدین در ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی حیاتی است
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خوزستان با اشاره به نقش والدین بهعنوان الگوهای رفتاری در تربیت و رشد کودک در زمینههای مختلف گفت: نهادینه شدن کتابخوانی در کودکان و نوجوانان منحصر به نوع رفتار والدین است و نقش والدین در ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی حیاتی است.
به گزارش روابط عمومی کانون خوزستان، وحید کیانی با اشاره به اینکه والدین میتوانند شوق و انگیزه مطالعه را در کودک و نوجوان تقویت کنند افزود: نقش مادر به دلیل وابستگی عاطفی و صرف زمان بیشتر با کودک در غنیسازی اوقات فراغت کودک بسیار محوری است. لذا علاوه بر بازی اینکه سرگرمی کودک کتاب باشد خیلی برای جامعه و مخاطب فرهنگی جذابتر خواهد بود و میتوان امیدوار بود در سالهای پیش رو جامعه کتابخوان و اهل کنشگری فرهنگی و اجتماعی داشته باشیم.
وی افزود: کودکان امروز بسیار قابلاحترام، توانمند و جستجوگر هستند، لذا پاسخ دادن دقیق به چیستی و کیستی پرسشهای کودکان بسیار مهم است ازاینرو به ابهامات ذهن فلسفی کودک پاسخ درست باید داد که این مسیر از محل و منبع ارزشمندی مانند کتاب پدیدار میشود.
کیانی با بیان اینکه توجه به حوزه ادبیات کودک و نوجوان در سالهای اخیر رشد روزافزونی داشته است اظهار داشت: در این زمینه هم ناشران مختلف ملی کار کودک را جدی گرفتهاند وهم ناشرانی که بهصورت ویژه کار کودک انجام میدهند، لذا ناشران کتابهای خوبی را برای جامعه مخاطب یعنی کودک و نوجوان طراحی، چاپ و منتشر کردهاند که این چشمانداز به موضوع کتاب کودک جای امیدواری دارد..
وی در ادامه بیان کرد: کودک امروز کودکی پرسشگر است و نسبت کودک با کتاب نسبت بسیار نزدیکی است و باور داریم که هیچ ابزاری در دنیای مدرن و فناوری هنوز نتوانسته جای کتاب را بگیرد.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خوزستان با اشاره به اینکه کانون بهعنوان نهاد متولی عرصه کودک و نوجوان در دو حوزه فعالیتهایش را در عرصه کتاب کودک و نوجوان دنبال میکند بیان کرد: ماهیت و نوع فعالیت کانون از آغاز تأسیس تا الآن که بیش از پنجاه سال از آن میگذرد بر اساس کتاب و کتاب محور بوده است. همچنین تولید کتاب از نویسندگان داخلی و خارجی که ترجمه شده و در اختیار کودکان قرار گرفتهاند ازجمله این فعالیتها هستند.
وی افزود: فضای قابل استفاده در کانون برای کتاب کودک و نوجوانان یک فضای امن است به این معنا که خانواده میتواند از این قابلیت استفاده کند و نگران محتوای کتاب نباشد و کتابهایی که با آرم و نام و نشان کانون چاپ میشوند و در اختیار کودک برای مطالعه قرارمی گیرند جای دغدغهای برای خانوادهها نگذاشته است.
کیانی با اشاره به اجرای طرح تمیم در سال 1399 در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بیان کرد: این طرح که در سالهای گذشته سابقه نداشته اشاره دارد به تأمین محتوای یکپارچه مراکز کانون پرورش فکری و هدف از آن تجهیز مراکز کانون به تازهترین آثار حوزه نشر کتاب کودک و حمایت از ناشران آثار مناسب برای مخاطبان کودک و نوجوان است.
وی در ادامه افزود: مراکز کانون به کتابخانه کتاب کودک و نوجوان مجهز هستند و در هر کتابخانه بیش از سی هزار عنوان کتاب وجود دارد که مخاطب میتواند استفاده کند. کانون در طرح تمیم پرفروشترین، پرمخاطبترین و باکیفیتترین کتابهای سایر ناشران ایرانی را به تعداد مراکز خریداری میکند و بر اساس تعداد مخاطب هر مرکز کتابها را بین آنها توزیع میکند.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خوزستان با اشاره به فواید طرح تمیم گفت: در این طرح کتابهای سایر ناشران وارد چرخه کتابخانههای کانون پرورش فکری میشوند و همچنین از مؤلف حمایت میشود، لذا چاپ هر عنوان کتاب با تیراژ بالا باعث چرخه اقتصادی موفق برای ناشر و مؤلف شده و سود معنوی آن نیز به خانوادهها و کودکان و نوجوان میرسد.
وی با ابراز گلایهمندی نسبت به سهم استان خوزستان از تولید محتوای مکتوب در حوزه کودک و نوجوان در سطح کشور گفت: اگرچه بزرگان ادبیات داستانی به خوزستان تعلق دارند و در آثارشان نشانههایی از ویژگیهای این خطه است اما خود خوزستانیها برای کار کردن در این حوزه چندان رغبت نشان نمیدهند و شاید تعداد انگشتشماری در این عرصه فعالیت دارند.
کیانی ادامه داد: این نکته برای ما بسیار مهم است که چرا در استان خوزستان با تنوع قومی و جمعیتی و تأثیرگذاری آن بر جریان فرهنگی کشور، نتوانستهایم نویسندگان و شاعران موفقی در حوزه کودک و نوجوان داشته باشیم و این محل پرسش و ابهام است.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خوزستان با دعوت از نویسندگان و از کسانی که دستی بر قلم دارند و میتوانند آثاری در حوزه کودک و نوجوان تولید کنند بیان کرد: این افراد میتوانند آثار خود را ارسال کنند تا در مرکز چاپ و نشر کانون پرورش فکری ایران موردبررسی و ارزیابی قرار بگیرد و بعد از رسیدن به مرحله صدور مجوز از شورای فنی کانون میتوان آثار خوبی را از نویسندگان خوزستانی داشته باشیم.
وی با اشاره به قرار گرفتن کتاب در سبد خرید خانواده گفت: کتاب علاوه بر اینکه یک فضای امن را برای کودک و نوجوان خانواده ایجاد میکند و ضرورت دارد که کتاب در خانه مطالعه شود، اما از طرفی فشار اقتصادی بر خانواده توان خرید را مشکل میسازد. قیمت کتاب در فروشگاه کانون پرورش فکری و محل عرصه محصولات کانون با دیگر ناشران خصوصی کتاب کمتر است لذا امکان خرید کتاب برای اقشار مختلف از طریق کانون مهیا است.
کیانی افزود: فرایند کیفی سازی محتوای کتاب وجوه مختلفی دارد که خانواده، مراکز آموزشی، اولیا تربیتی و آموزشی در آن نقش دارند، جامعه و محیط پیرامون آن در ارتقا سطح کیفی آن مؤثرند و یک بسته متنوعی از انواع نقشها است که در کیفیت محتوای اندیشه یک کودک تأثیرگذار هستند.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خوزستان با اشاره به طرح جمعآوری کتابهای بدون استفاده در خانهها گفت: کتابهای بزرگسالان شاید از کیفیت برخوردار باشند ولی کتابهای کودک معمولاً کیفیت لازم برای اینکه یک کودک بعد از چند بار خوانش بتواند ارتباط بگیرد، را ندارند و کتاب پوسیده نباید در اختیار بچهها قرارداد و اگر هم کتابی جمعآوری و در اختیار کودک قرار میگیرد باید محتوای آن موردبررسی و بازبینی قرار بگیرد چراکه کتاب بیکیفیت هم زیاد داریم.